Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

Okulumuzda Bulunan Motorlu Araçlar Teknolojisi Dalları

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI

Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ülkemiz ekonomisinin lokomotif konumunda bulunan otomotiv sektörüne, gelişime açık kalifiye eleman yetiştirmek amacı ile 1994 yılında kurulmuştur. Gelişen yıllar içerisinde 2001 Yılında Ford Otosan Eğitim Atölyesi protokolü, boya teknolojisinde yetişmiş kalifiye gücüne ihtiyacın artması sonucu 2015 Eğitim yılında Anadolu Isuzu Boya Teknolojileri atölyesinin kurulumu ile ilgili protokol imzalanmıştır. 2016vyılında Doğuş Otomotiv Volkswagen atölyesi, 2019 yılında Çetur Motosiklet atölyesi kurulmuştur.

Okulumuza kayıtlı olan öğrencilerimiz 9.sınıf sonunda meslek alanı olarak Motorlu Araçlar Teknolojisi alanını seçen öğrencilerimiz, 3 eğitim yılı süresince teorik eğitimin yanında, yeterli materyal ve eğitim deney setleri ile teknik öğretmenler rehberliğinde teknolojik bilgi düzeylerini arttırarak, araştırma geliştirme çalışmaları yapmakta ve el becerilerini kazanmaktadır.

10.sınıf temel motor, temel mekanik eğitimleri tecrübeli, mesleğinde başarılı eğitimcilerce uygulamalı olarak kazan maktadırlar.

Öğrencilerimiz temel eğitimlerini atölyede bulunan dersliklerde uygulama yaparak almaktadır. Öğrencilerimiz teorik eğitimlerini atölye ortamında uygulama fırsatı bulamaktadır. Bölümümüz bünyesinde atölyeler günümüz modern eğitim atölyeleri üzerine güzel birer örnektir.

11.sınıfta dal seçimlerini '' Otomotiv Boya Uygulamaları'' olarak yapan öğrencilerimiz bu atölyede eğitimlerini sürdürüp 12.sınıfta staj çalışmalarını Anadolu Isuzu Otomotiv Gebze Fabrikasında ve Çeşitli otomotiv boya firmalarında yapabilmektedir.

Otomotiv Gövde Dalı

Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi alanı bünyesinde bulunan gövde dalı öğrencilerimize, araçlarda onarım işlemi, metal birleştirme, metal şekillendirme, döşeme, plastik ve metal aksam onarımı, şasi gövde onarımı gibi çeşitli araç kısımları üzerini teorik ve uygulamalı eğitim verilen dalımızdır. Öğrenciler, öğretmenlerini gözetimi ile çeşitli eğitim materyalleri kullanarak taşıt üzerinde ve parça üzerinde yaptıkları çalışmalarla kendilerini bu sektöre hazır hale getirmektedir. Ülkemizde çok fazla iş imkânı olan otomotiv gövde bakım ve onarımı üzerine aldıkları eğitim ile 12.sınıfta staj işlemlerini haftanın üç günü çeşitli otomotiv firmalarında gerçekleştirmektedirler.

Dal Dersleri =

10.sınıflar :

Otomotiv Gövde Kaynak Atölyesi (10 saat)

Otomotiv Gövde Teknolojisi (2 saat)

11.sınıflar=

Otomotiv Gövde Onarım Atölyesi  (10 saat)

Araçlarda Hidrolik ve Pnömatik Sistemler (2 saat)

Otomotiv Gövde Mekaniği (2 saat)

Otomotiv Meslek Resmi (3 saat)

Motorlu Araçlar Teknolojisi Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz iki ve dört yıllık üniversitelerin çeşitli bölümlerine sınavla yerleşebilindikleri gibi lise eğitim hayatını bitirdikten sonra kalifiye iş gücü olarakta çalışma hayatına başlayabilmektedir.  Üniversite düşünen öğrencilerimiz, dört yıllık , makine , otomotiv , uçak , gemi gibi mühendislik bölümlerini seçebilecekleri gibi iki yıllık üniversite bölümlerinde de otomotiv. Makine, gemi makineleri, raylı sistemler, uçak motorları vb. alanlarıda tercih ederek eğitim hayatlarına devam edebilmektedir.

Okulumuzdan mezun olup iş hayatına atılan mezun öğrencilerimiz ,otomotiv fabrikaları, yetkili servisler, metal boya , otomotiv reklam ve sigortacılığı , oto ekspertiz, oto kiralama, oto satışı, kara yolu, deniz taşımacılığı, uçak hizmetleri, inşaat ve tarım makineleri , yedek parça , yan sanayi gibi sektörlerde iş bularak ülke ekonomisine katkıda bulunabilmektedirler.

Otomotiv Boya Dali

Öğrencilerimiz, boya dalı atölyesinde teorik olarak aldıkları boya eğitimi ve iş güvenliği eğitimlerini boya dalı öğretmenleri eşliğinde uygulama imkanı bulmaktadır. Burada yaptıkları uygulama ile el pratiğini ve bilgilerini geliştirerek sektördeki iş gücüne hazır hale gelmektedirler. Çeşitli parça ve ekipmanlar üzerinde yaptıkları boya uygulamaları ile işini en doğru şekilde yapacak eğitimli birer kalifiye iş gücü oluşturulmaktadır.

12. sınıfta olan boya öğrencilerimiz otomotiv sektöründe boya atölyesi, yedek parça ve boya fabrikaları gibi çeşitli iş firmalarında stajlarını uygulamalı olarak yerinde yaparak eğitimlerini tamamlamaktadır.

Dal Dersleri  =

10.sınıflar :

Otomotiv Temel Boya Atölyesi (10 saat)

Otomotiv Boya Teknolojisi (2 saat)

11.sınıflar :

Otomotiv Boya Atölyesi  (10 saat)

Araçlarda Hidrolik ve Pnömatik Sistemler (2 saat)

Otomotiv Boya Renk Uygulamaları (2 saat)

Otomotiv Elektromekanik Dalı

Otomotiv üzerinde mekanik ve elektromekanik aksamları bakım ve onarım yapma yeterlilikleri kazandırılmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu dalda mesleğin yeterliliklerine sahip öğrencilerimiz yetiştirilmektedir.

12.sınıfta öğrencilerimiz teorik derslerle beraber haftanın üç günü otomotiv sektöründe bulunan işletmelerde mesleki gelişimlerini uygulamalı olarak yaparak eğitimlerini tamamlamaktadır. İşletmelerde, öğrencilerimiz okulda aldıkları eğitimleri yoğun bir şekilde uygulama imkânı bulmaktadır.

Dal Dersleri  =

10.sınıflar :

Otomotiv Elektromekanik Dersi (10 saat)

11.sınıflar=

Hareket Kontrol Sistemleri (10 saat)

Dizel Yakıt Sistemleri (4 saat)